TILL DIG SOM VALT NATURVETENSKAPSPROGRAMMET

Du har medvetet valt  det mest utmanande teoretiska gymnasieprogrammet. När du gjorde ditt val hade du säkert drömmar om ett yrke med hög status och bra betalning. Det finns många vägar dit och livet är inte spikrakt. Det Naturvetenskapliga programmet kan ta dig dit, men dröm och verklighet är ofta två helt olika saker. 

Vad är framgång och berömmelse?

På frågan – Varför valde du Naturvetenskapsprogrammet? blir ofta svaret – Jag vill ha ett bra, välbetalt och prestigefyllt jobb som läkare, forskare eller ingejör. Detta är helt fel ingång. Utan intresse för det du gör kommer du inte att bli bra på det och du kommer hela tiden att längta efter något annat.  Även om det inte går att lämna hjärnan helt utanför diskussionen, måste du följa ditt hjärta. Personer i din omgivning kan få ha åsikter och ge råd, men det är ditt val och det är du som kommer att få leva med detta val. Tänk därför igenom ditt gymnasieval ordentligt. Det är många före dig som kommit på att titlar, status och pengar betyder lite – det är viktigare att man trivs med det man håller på med och trivs man blir man också bra på det.

Det krävs målmedvetenhet och uthållighet

Eftersom du valt Naturvetenskapsprogrammet, har du säkert haft det ganska lätt i högstadiet eller åtminstone fått relativt höga slutbetyg i årskurs 9. Detta kommer inte att hjälpa dig speciellt mycket på gymnasiet. Du kommer snabbt att upptäcka att Naturvetenskapsprogrammet är betydligt mer utmanande än något du varit med om i grundskolan.  Ibland kan det till och med kännas helt hopplöst. Du har då två val: 1) ge upp och byta program, 2) börja jobba ordentligt. Förvänta dig inte att det räcker att vara med på lektionerna för att klara av proven. Du kommer att vara schemalgd runt 23 timmar i veckan och du måste lägga minst lika mycket tid själv, alltså en arbetsvecka på 45-50 timmar. Du inser säkert att det då blir svårt att kombinera studier på Naturvetenskapsprogrammet med fritidsaktiviteter som kräver mycket uppmärksamhet –  du kommer att hamna i situationer där du måste besluta dig för vad som är viktigast. Cicero hade rätt, även om hans kloka ord skrevs för över 2000 år sedan.

Litterarum radices amarae, fructus dulces.

Cicero

Nyckeln heter passion

Man måste tycka om det man gör för att bli bra på det. Tänk efter själv – vad är du bäst på? Då menar jag inte i skolan, utan allt. Det är möjligt att du aldrigt tänkt denna tanke, men när du funderat ett tag kommer du säkert på något och svaret blir oftast något du inte har någon formell utbildning i. Du blev bra på det för att du ville och har man tillräcklig motivation lär man sig oavsett om det finns en lärare eller inte. Det finns en sanning i branschen som lyder –  Man kan inte lära ut, man kan bara lära in.  Läraren kan inte tvinga in kunskap, bara leda eleven framåt. Det är också detta som det grekiska ordet pedagog betyder – leda barnet. Det är därför problematiskt om du väljer Naturvetenskapsprogrammet utan att du har ett brinnande intresse för biologi, kemi, fysik och matematik. Det finns många sätt att få utlopp för detta intresse utanför skolan, till exempel Fältbiologerna, Unga Forskare och föreningar för specialintressen som fågelskådning, geologi och astronomi. Eller varför inte skapa en forskargrupp på skolan – det är nog inga problem att få någpn lärare att ställa upp på extra laborationer utanför ordinarie schemalagd tid!

Man lär sig inget i skolan – man lär sig för att man intresserad.

Okänd filosof

Livet är orättvist

I områden där det finns många gymnasieskolor att välja mellan brukar det vara allmänt känt bland eleverna var det är lätt att få höga betyg. Oftast hänger detta i hop med skolor som har låg status. Varför väljer man då denna typ av skolor – man blir ju medvetet dubbelt lurad eftersom man får både för höga betyg och lite kunskap?

Korrekta lärare och de snällaste lärarna!

Hur blir man bra på något?

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Utnyttja all den hjälp som finns

Det sägs att det krävs 10 000 timmar för att bli bra på något, oavsett om det gäller idrott, musik, hantverk eller teoretiska kunskaper.

Utvärderingar och betyg

Bra betyg behöver inte betyda något annat än att du är bra på att anpassa dig till vad läraren vill se. 

Betyg utan kunskaper och färdigheter är ingen hjälp vid fortsatta studier eller i arbetslivet. Har du de kunskaper och färdigheter som krävs har du automatiskt ett bra betyg.

It is a miracle that curiosity survives formal education.

Albert Einstein

Vad betyder studieteknik för dig?

Dagens elever anser sig så stressade, men känner du dig stressad är det för att du själv bestämt det. Det är sällan skolan som gör elever stressade, utan allt utanför skolan som man också anser sig måste hinnas med. 

There's more than one way to skin a cat

Seba Smith

Fusk

Fusk är akademisk doping.

Känn efter innan det är för sent

Det är normalt att den första terminen känns på gymnasiet känns jobbig – det är mycket som är nytt.  xxxxx

Det finns alltid alternativ

Kläng dig  inte fast vid något som är dömt att misslyckas.

Studeivana/utbildningsnivå i hemmet
Närsamhällets karaktär
Kön
Språkförmåga
Kulturellt
Uppfostran
Förväntningar hemifrån
Kommunikation
Individ – ork att kämpa när det tar emot

Sophinken/Skolan orsaken till alla problem, men även lösningen

Uppgiften – inte kvantitet utan kvalitet

Betyg – man jobbar sig inte till ett A.

Bästa effekten – Tankar om sitt eget tänkande