ZLATAN

Vad har Zlatan med naturvetenskap att göra? Inte mycket, men han är en bra utgångspunkt för att diskutera naturvetenskapliga studier. Alla vet ju vem han är så liknelser med Zlatan borde vara lätta att förstå.  Diskussionen nedan grundar sig på två viktiga begrepp – talang och ambition.  Dessa är lika viktiga för fotboll som högre studier.

Vi börjar med Zlatan

Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Zlatan Ibrahimovic är en idol för många, speciellt ungdomar som drömmer om ett liv i framgång, berömmelse och pengar. Det han åstadkommit är helt unikt och det är få som kommer att komma ens i närheten av det han gjort. Att satsa på en karriär som fotbollsproffs är därför riskfyllt – det är inte många som kommer att lyckas tjäna pengar på sin dröm.
 
Det finns två anledningar till att Zlatan blivit den han är: talang och ambition.  Hans föräldrar lyckades ge honom en genomuppsättning som resulterade i en unik kropp perfekt anpassad för fotboll – styrka, snabbhet, uthållighet i en och samma förpackning. Detta är inget vi kan göra något åt, vårt arv från våra föräldrar fanns där från befruktningen och präglar den vi är. Enligt evolutionens principer är vi alla olika och det är den som är bäst anpassad för uppgiften som har störst chans att lösa den. Zlatan är (var?) en makalös fotbollsspelare, men det är sannolikt att han skulle vara en medelmåtta på tennis eller på att lösa matematiska ekvationer –  ingen toppresterar i allt! 
 
Det räcker dock inte att ha en väl anpassad kropp för att lyckas som fotbollsspelare. Utan sin vinnarskalle skulle Zlatan kanske inte ens platsa som en ganska normal anfallare i ett lag i nedre delen av allsvenskan. Hans mentala styrka har gjort att han orkat träna mer än de flesta och på plan tar han för sig utan att be om ursäkt.  Det tog honom många år att nå framgång och det var massor av motgångar på vägen. Inom idrotten är det meningslöst att skylla nederlag på annat än sig själv, så istället för att deppa ihop, tog han lärdom av motgångarna och gick stärkt vidare.  Kroppen har hela tiden varit verktyget som måste hållas på topp, men erfarenheterna gjorde honom till en allt smartare spelare på plan. Han behövde ju inte göra om samma misstag utan lärde sig att utnyttja sin erfarenhet och sin kropp för att lösa problem på planen på ett effektivare sätt. Det är alltså inte bara våra gener som formar den vi är.  Vi påverkas även av vår uppväxt och vår omgivning – medgångar och motgångar, förebilder, möten, oförutsedda händelser – alla små och stora saker som formar oss som människa.
 
Så här sade Zlatan på en pressträff inför en landslagsmatch för några år sedan: Det är viktigt att hela tiden utvecklas, att lära sig något nytt hela tiden, inte vara nöjd med det du är bra på. Det är det jag hela tiden strävar efter, att vilja bli bättre, vilja ta det till nästa nivå. Jag måste hela tiden kräva av mig själv att jag kan mer, att jag vill mer och skall göra mer. Det är det som det handlar om. Inte känna sig nöjd och allt sitter i huvudet. Vill du så kan du.

Nu är han i slutet av sin karriär och behöver egentligen inte fortsätta spela för att försörja sig och sin familj. Kroppen börjar sannolikt protestera efter så många år som elitspelare, men det är svårt att ta beslutet att dra sig tillbaka från hetluften och leva resten av livet som nöjd med det han redan åstadkommit. Mer pengar behöver han ju inte. Ambitionen och vinnarskallen finns ju kvar. Det är svårt att föreställa honom sittande nöjd i en gungstol med katten knät resten av livet. När karriären som aktiv fotbollsspelare är slut får vi säkert se honom i andra utmaningar – har är bara sån, aldrig nöjd, alltid beredd att gå vidare, nyfiken att undersöka nya saker.

Men naturvetenskapen då?

Denna långa text om Zlatan har inte nämnt något om naturvetenskap alls, men den har hela tiden handlat om naturvetenskap. Det är uppenbart att spelarens fysiologi handlar ju om biologi och kraften och vinkeln på skottet avgör hur långt bollen kommer – det kan man räkna ut i fysiken. Det är dock är inte detta som är det viktiga, utan att visa att  vi har talang för olika saker och att man inte kommer någonstans utan både talang och ambition.
 
Den svenska skolan har tyvärr utvecklas till att ge bilden av att alla kan lyckas med allt. Så är det givetvis inte.  Precis som att vi har olika talang för fotboll, har vi olika talang för teoretiska studier – vissa av oss är bra på matematik andra är bra på att göra saker med händerna, till exempel bygga hus. Det är bara så. Man kan givetvis komma en bra bit på vägen med ambition och hårt arbete, men för att bli riktigt bra på något krävs det även talang. Har man inte talang för att hantera en hammare, går det inte att bli en bra snickare hur mycket man än tränar och vill. Generna har slumpat det så. Och det är helt OK för vi har alla olika roller i livet och samhället – det behövs BÅDE snickare och ingenjörer, för vem skall annars bygga husen som ingenjörerna konstruerat?

Det naturvetenskapliga programmet är alltså inte för alla.  Du måste ha både talang för matematik och de naturvetenskapliga ämnena OCH en ambition att lyckats som gör att du orkar plugga många timmar utanför den schemalagda tiden. Det är först då du kan lyckas. Har du inte båda dessa egenskaper kommer du möjligtvis att precis klara av en examen från Naturvetenskaps-programmet eller gå ut med mediokra betyg som inte tar dig in på någon av dina drömutbildningar på universitetet – alltså tre bortkastade år.

Du måste välja ditt liv efter hjärtat, men det går inte att koppla bort hjärnan. Var därför realistisk. Du drömmer om att spela i allsvenskan eller som proffs i någon av de europeiska ligorna, men hur stor är chansen att du lyckas?  Naturvetenskaps-programmet är inte för alla, bara några få med speciell talang som insett att framgång inte är gratis.