SYSTEMATIK

Man har idag identifierat och namngivit drygt 1,5 miljoner olika former av liv, men uppskattningar visar att det finns betdligt fler, kanske upp mot 8-10 miljoner arter. Trots att vi utrotar arter för varje dag finns det säkert ett enormt antal okända former av liv kvar att beskriva. En mycket stor del av dessa är växter och djur som lever i havet, även om den största enskilda gruppen är insekter.

Genom evolutionen har alla nu levande arter någon form av genetiskt släktskap. För det mesta är detta förhållande långt ifrån uppenbart. De flesta har nog inga problem med att identifiera både en rocka och en abborre som fiskar, men hur självklart är det att valar är närmare släkt med kor än med sälar? För att kunna hålla reda på alla dessa arter och deras inbördes förhållanden måste man ha en metod för klassificering. 

Här finns också en kort skrift om Carl von Linné och hans gärning

Bestämningsövning, djur

Bestämningsövning, växter

Digitala resurser

Tryckt litteratur för både proffs och amatörer finns det massor av, men du hittar givetvis även en del hjälp att på nätet när det gäller artbestämning av både djur och växter. Här nedan listar jag en del av mina svenska favoriter:

Den digitala floran – utmärkt sökfunktion där du kan välja olika parametrar, till exempel blommans färg eller bladens forrm.

Den virtuella floran – För att använda denna måste du veta lite mer, men det finns mycket information här.

MyFlora – en app för smartphones. Kostar 20:-. Mycket användbar.

För djur finns det tyvärr  ingen liknande tjänst. För många år sedan startades ett projekt med att ge ut en beskrivning av alla Sveriges arter i bokform – Nationalnyckeln. Projektet stoppades efter 15 utgivna böcker (det skulle bli ett par hundra) för att det blev för dyrt. Nu har Artdatabanken tagit över verksamheten och målet ar att ge ut informationen digitalt i stället. Det finns även massor av annan intressant information på deras hemsida. Du kan till exempel ladda ner pdf-bok om Västerhavet hajar och rockor alldeles gratis.

För fåglar finns det en del appar (inte bara Angry Birds) för både iOS och Android. Sök där du brukar ladda ner.

På sidan Svenska djur finns de vanligaste arterna beskrivna.

I Vattenkikaren hittar det mesta om växter och djur i havet.

Vill du veta mer om svampar, skall du titta på Svampguiden.

Våra svenska träd beskrivs på ett utmärkt sätt på sidan Skogssverige.