SAMMANSATTA JONER

I formelsamlingar brukar det finnas en tabell över joner, inklusive sammansatta joner. Dessa visar ett specialfall av kovalent bildning. Elektronerna har här inte räckt till för att alla de ingående atomerna skall få fullt elektronskal, utan de har ”stulit” en eller flera elektroner från en metall för att bli nöjda.

Det blir alltså kovalent bindning mellan de ingående atomerna, men utåt blir det en jon. För att se hur det har gått till, är det enklast att skriva ut alla de ingående valenselektronerna med prickar som i bilderna nedan, där alla ingående atomer får tillgång till 8 elektroner, utom väte som bara vill ha 2 elektroner. För att det ska bli tydligare var elektronerna kommer från är de färgkodade i bilderna, där de gula elektronerna visar att de kommer utifrån. Försök också att tänka dig att tänka dig den tredimensionella strukturen, trots att bilderna är platta.

Observera att sammansatta joner inte delas upp när det salt de ingår i lösaes i vatten. De kovalenta bindningarna är så starka att jonerna håller samman – vattnet klarar inte av att bryta upp dem.


NaNO3(s)   →   Na+(aq)  +  NO3(aq)

Hydroxidjon, OH

Den enklaste sammansatta jonen består av en syreatom och en väteatom. Syre har sex valenselektroner och väte en valenselektron, vilket blir sju tillsammans. För att syre skall kunna uppfylla oktettregeln måste det tillföras en elektron från en elektrongivare, till exempel natrium. Vi får då en jon med laddningen ett minus. Hydroxider är vanliga kemikalier, till exempel NaOH som används vid lutning av fisk.

Ammoniumjon, NH4+

Ammoniak är en dipol som har ett ensamt elektronpar. Detta attraherar ytterligare ett väte, men för att vätet ska kunna sätta sig på ammoniak-molekylen måste det ge bort sin elektron. Den gula pricken symboliserar här den elektron som det sista vätet avgivit när det bundit sig till ammoniak-molekylen.

Sulfatjon, SO42–

Vi ser då att för sulfatjonen fattas det två elektroner för att svavel och de fyra syreatomerna alla skall få ta del av åtta elektroner.

  

Nitratjon, NO3

För nitrat och karbonatjonerna är det lite knepigare. I bilderna ser du att kväve respektive kol måste ha en dubbebindning för att få tillgång till åtta elektroner. Det går inte att säga till vilket syre denna dubbelbindning finns, utan den roterar runt i jonen. 

Karbonatjon, CO32–

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.