Separationsmetoder

Indunstning

Om man lämnar en vätska med lösta ämnen kommer vätskan att dunsta bort (förångas) även vid rumstemperatur. Processen kan påskydas genom uppvärmning och när vätskan är borta kan man samla upp de ämnen som fanns i lösningen.

Separering

Du har säkert märkt att olja och vinäger i salladsdressingen inte löser sig i varandra hur mycket man än skakar – efter ett tag blir det två olika skikt. Olika olösliga vätskor kan därför separeras på detta sätt med hjälp av en separertratt.

Centrifugering

En blandning med partiklar som har olika densitet går att skilja med centrifigering. En centrifug i labbet fungerar på samma sätt som centrifugen som torkar kläder – hög hastighet gör att de partiklar med högst densitet samlas i botten på på röret. Den klara lösningen kallas för supernatant och partiklarna i botten för fällning.

Filtrering

En vätska med uppslammade fasta partiklar kallas suspension. De fasta partiklarna kan skiljas med hjälp av ett filter. De små porerna i filterpappret låter vatten och lösta ämnen rinna genom, men de fasta partiklarna fångas av filtret.

Destillering

Detta är en gammal metod, som bygger på att man har en blandning av vätskor med olika kokpunkt. När man värmer upp lösningen kommer den vätska med lägst kokpunkt att först förångas. En kylare kondenserar sedan ångan till vätska, som kallas destillat. För att få ett riktigt rent destillat man man behöva upprepa processen.