ASTRONOMI

Vi kommer att göra en grundlig genomgång av förutsättningarna för universum, med tyngdpunkt på vårt solsystem. Vi kommer också att prata om hur man kan observera stjärnhimlen utan dyra hjälpmedel.

Lektionsbilder

Här kan du ladda ner de bilder jag använder under lektionerna.

Astronomiprogram

Det finns massor av hjälpmedel på nätet, men dessa är kanske inte lätta att använda eftersom många kräver en del förkunskaper. Ett bra sätt att börja utforska stjärnhimlen är att ladda något av de astronomiprogram som finns. Där visas himlen i realtid och det går att göra simuleringar för att ta reda när och var du kan hitta det objekt du vill se.

Stellarium

Mycket kompetent gratisprogram för alla plattformar. Du kan lätt simulera vad som kommer att hända på natthimlen och det finns en teleskop-funktion där du får en bild på skärmen av vad du skulle ha sett i olika typer av telskop.

Star Walk

App för mobiltelefoner och plattor. Gratis. Mycket enkel användning – du håller bara mobilen eller plattan mot himlen så ser du direkt vad det är som finns där. Bilden kan zoomas och med tryck på ett objekt får du fram mer information. Funktionen  Sky Live ger dig information om kommande händelser.

SkyView

App för mobiltelefoner och plattor. Gratis. Mycket enkel användning – du håller bara mobilen eller plattan mot himlen så ser du direkt vad det är som finns där. Något enklare än SkyWalk, men SkyView har en ring i mitten där information kommer upp direkt för de objekt som finns inom ringen.

Astronimilänkar

Svenska webbplatser

Rymdstyrelsen
Lättförståelig information om rymden. Här hittar du även information om de svenska rymdprojekten.

UFO-Sverige
Rapportera om du ser något utomjordligt.

Astro Sweden
Astrosweden är specialiserad på optisk utrustning för astronomi. Det finns artiklar, till exempel om hur man väljer teleskop och information om olika tillbehör. 

Stjärnhuset
Webbhandel för teleskop och kikare, men det finns även många videoguider i olika ämnen som rör astronomi.

Webbplatser på engelska

NASA
Läs om de gigantiska rymdprojekten i USA

ESA
Läs om de  rymdprojekten i Europa.

Astronomy
Tidning om astronomi.

The Planetary Society
En ickekommersiell webbplats om rymden.

Sky & Telescope
En innehållsrik webbplats som är bra för nybörjare. Här finns också tips till dig som vill skaffa ett eget teleskop.

space.com
Mycket information och fina bilder på rymden.

---och så finns det ju givetvis massor på YouTube.