LIVETS UTVECKLING

Vad vi känner till idag, är jorden den enda planeten i universum som har levande organismer. Fast med tanke på hur stort universum är och hur många stjärnor det finns, borde det även finns liv på andra platser än här. Med tanke på stora avstånden får vi svårt att ta reda på om det är så. 

Jorden är full av liv

I stort sett alla utrymmen på jorden är koloniserat av olika typer av liv – från de största havsdjupen till de kallaste bergstrakterna. Men det är kring ekvatorn den största variationen finns. De tropiska regnskogarna myllrar av liv och kring korallreven finns fler fiskarter än någon annan plats.

Tyvärr håller vi på att förstöra många av dessa livsutrymmen genom utfiskning, beredning av ny jordbruksmark och genom utsläpp av miljöfarliga ämnen. Människan har under sin korta tid på jorden utrotat ett flertal arter och det är många arter idag som är hotade. 

Jordens och livets utveckling

Man uppskattar jordens ålder till cirka 4,6 miljarder år. I början var Jorden bara ett hett klot utan förutsättningar för liv, men när den svalande av uppstod de första enkla formerna av liv. Detta var för cirka 3 miljarder år sedan. Det skulle dröja enda till för cirka 500 miljoner år sedan till vi fick liv som vi känner igen och ytterligare tid innan livet började kolonisera land.

Cellen

Cellen är den enklaste byggstenen för allt liv. Vissa former består bara av en enda cell, medan andra (som vi männskor) består av miljarder celler som jobbar tillsammans. Alla celler har en gemensam uppbyggnad, men vi skiljer på några  olika grundtyper.

Prokaryota celler har ingen cellkärna och de har en enklare uppbyggnad. Prokaryota celler ingår aldrig i flercelliga organismer.

Eukaryota celler har sin arvmassa (DNA) inneslutet i ett eget membran. Denna del i cellen kallas cellkärna. 

De eukaryota cellerna kan antingen vara djurceller eller växtceller. Växtcellerna skiljer sig från djurceller genom att de har en yttre, hård cellvägg, kloroplaster för fotosyntesen och en vätskefylld blåsa kallad vakuol.

Ordning och reda

För att kunna hålla ordning på de levande organismer som finns på jorden, har man ordnat allt i ett väl strukturerat system där den enskilda arten är slutmålet. För att detta skall fungera, måste vi ha en tydlig definition av vad en art är:

En art är en grupp individer som under naturliga förhållanden kan fortplanta sig med varandra och få avkomma som i sin tur kan fortplana sig.

Nedan visas en förenklad uppdelning av de levande organismer som vi känner till. Det finns fler grupper, men dessa lever ofta i havet och är okända för de flesta. 

Evolutionen

Arter är inte konstanta, utan förändras med tiden. Detta gäller även människan. Den miljö som alla arter lever i förändras hela tiden och då är det de individer som är bäst anpassade som överlever. Evolutionsteorin formulerades av Charles Darwin och innebär följande viktiga förutsättningar:

Tro eller vetande

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.